Un proiect ambițios a prins contur în Paris: blocuri din lemn. Gândit și conceput relativ recent, în 2015, proiectul se axează pe revitalizarea stilului arhitectural parizian.

Sursa foto: http://www.timberdesignandtechnology.com

Sursa foto: http://www.timberdesignandtechnology.com

Inițial, arhitecții au propus construirea unui zgârie nor de 35 de etaje, în întregime din lemn, în încercarea de a rezolva provocările privind spațiul rezidențial cu care se confruntă capitala Franței. Proiectul se dorește a fi realizat într-o manieră durabilă, creativă și ecologică.

Însă nu Parisul este cel care a dat tonul în acest nou trend arhitectural. Ideea construirii unor clădiri din lemn (care absorb dioxidul de carbon) câștigă tot mai mult teren peste tot în lume. În capitala Austriei, construirea unui astfel de bloc a demarat în 2016, turnul HoHo, iar la Stockholm proiectul un bloc de apartamente de 34 de etaje se va finaliza în 2023. Australia și Marea Britanie sunt la rândul lor atrase de acest tip de construcții, iar în Canada exteriorul unei clădiri de 18 etaje a fost realizat din lemn în  nu mai mult de 70 de zile

Pentru cei care au rezerve față de acest tip de construcții, specialiștii vin cu argumente în plus: lemnul este mult mai rezistent în caz de incendiu, iar timpul său de combustie mult mai lung. Mai mult, lemnul nu necesită întreținere și se regenerează spre deosebire de beton și metal, a căror reciclare necesită consum energetic.

Iar maleabilitatea sa, capacitatea de a lua mai multe forme, este un punct în plus care pledează pentru utilizarea acestui material în construcții.

 Sursa: immobilier.lefigaro.fr;edition.cnn.com