Cu greu am rezistat tentației să nu plec în concediu peste granițe și, în timp ce majoritatea prietenilor se pregăteau să își ia zborul în zone unde apa are culoarea turcoazului, eu m-am avânt glorios peste temutul Deal Negru spre Căciulata.

Aveam în amintire Călimănești-Căciulata din urmă cu 12 ani, before Aqua Park, cu vile în ruină, o faleză îngustă cu o bordură lată și multe buruieni.

După un drum liniștit și fără urmă de aventură, am ajuns la Călimănești. Sub soarele de iulie, stațiunea este veselă, aproape strălucitoare și foarte curată. Iar vilele în plină renovare.

Mai departe, fâșia dintre Călimănești și Căciulata și-a schimbat fața complet. Pe întreaga zonă verde de-a lungul falezei a apărut un parc plin de pomi, leagăne, foișoare și… cai. Niște cai minunați, care aleargă sau sar peste obstacole nevăzute, un adevărat deliciu pentru turiștii mari și mici.

Însă surprizele nu se sfârșesc aici. Nici Căciulata nu a rămas mai prejos. Pe lângă Aqua Park, care funcționează ca un adevărat magnet, mai ales în weekenduri, au apărut o serie de pensiuni și hoteluri, marea majoritate cu piscină proprie.

Iar faleza complet schimbată te îmbie la plimbări tihnite, fie la amiază, fie seara, însoțit de licuricii ca niște puncte de lumină intermitentă ce zboară aidoma unor scântei de foc . Și dacă nu vrei să te plimbi pe faleză, te poți plimba pe apă, cu șalupa. Traseul nu este lung, dar e plăcut, iar Oltul impunător îți oferă peisaje pur și simplu frumoase.

La rândul său, Mănăstirea Cozia  este o pagină de istorie vie. Vizitând muzeul din incinta mănăstirii, am avut senzația unei prezențe invizibile, a unei umbre din trecut… poate chiar umbra lui Mircea. Este o senzație pe care mulți o trăim printre obiectele vechi care păstrează ca într-o capsulă a timpului mirosurile  de altă dată.

Nu în ultimul rând, Căciulata pare o bună alegere pentru cei care doresc să scape de agitația orașului și să se bălăcească în voie în bazinele cu apă termală sau să facă excursii prin împrejurimi la Mănăstirea Turnu Mănăstirea Stânișoara sau chiar în defileu.