Lefter Popescu este personajul central al nuvelei Două loturi întrucât participă la toate momentele acțiunii, iar celelalte personaje acționează în funcție de comportamentul său. Cu cele mai multe dintre personaje, Lefter Popescu e află în conflict fie temporar, fie de durată.
El este un neînsemnat funcționar într-un minister care duce o existență umilă, starea socială și materială fiind evidențiată chiar de numele său. Lefter sugerează sărăcia lipsa banilor, iar Popescu banalitatea.
Deși pare un pesimist, Lefter trăiește cu iluzia că într-o zi s-ar putea îmbogăți. Acesta este motivul pentru care se lasă convins să cumpere cele două bilete.
Astfel, găsirea biletelor devine o obsesie care îl face impulsiv, violent și în conflict cu toți indiferent că e vorba de soție, prieteni sau dușmăni, în viziunea lui. Suspicios, el are impresia că toată lumea complotează împotriva lui, împiedicându-l să devină bogat.
Afectiv, Lefter Popescu evoluează între speranță și disperare, deznădejde și explozii de furie: țipă la soție, sparge farfurii, o bate pe țigancă și se ia până și de comisarul Turtureanu.
De aceea în momentul găsirii biletelor trăiește un moment maximă de satisfacție și își tratează șeful ca de la egal la egal, stăpân pe sine și cu multe ironie.
Fericirea este însă de scurtă durată, deoarece biletele nu sunt câștigătoare. Când constată că visul său de îmbogățire s-a năruit, Lefter se comportă ca un nebun îl jignește pe bancher, își dă palme și pumni, bate din picioare, se jelește și face un tărăboi cumplit.
Personajul în sine este un om obișnuit surprins între o situație neobișnuită de aceea comportamentul său pare deviant. El nu este un inadaptat, un revoltat, ci o victimă a hazardului. De aceea atitudinea scriitorului față de personaj nu este una batjocoritoare, ci plină de compasiune și de înțelegere exprimată chiar în finalul nuvelei.
Trăsăturile de caracter ale personajului sunt prezentate atât direct de către autor și celelalte personaje, cât și în mod indirect din faptele, comportamentul, gândurile și limbajul folosit de personaj.
Vezi SURSE
No Comments Yet