Ion Luca Caragiale a rămas până în ziua de astăzi cel mai mare dramaturg din literatura română. Caragiale a reușit să surprindă cu abilitate o anumită clasă socială din perioada sa, opera fiind alcătuită din personaje tipice și perene.
În schița Dl Goe…, Caragiale povestește călătoria lui Goe însoțit de mam’mare, mamițica și Tanti Mița cu trenul la București.
TEMA o constituie înțelegerea eronată a noțiunii de educație și consecințele acesteia.
MOMENTELE SUBIECTULUI Schița Dl Goe… se deschide cu intriga în care autorul arată motivul pentru care are loc aceasta călătorie, subliniind totodată mediul de proveniență al personajelor și adevărata față a Dl Goe, candidatul permanent la repetenție.
“Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam’mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărul Goe să îl ducă în București de 10 mai.”
În expozițiune, le vedem pe cele patru personaje pe peronul gării dintr-un oraș oarecare, fără importanță, așteptând cu multe nerăbdare trenul care le va duce la București.
Desfășurare acțiunii consemnează o serie de întâmplări a căror tensiune crește până a atinge punctul culminant după care se instaurează liniștea.
Prima întâmplare are loc imediat după urcarea personajelor în tren. Tânărul Goe, neascultător, refuză să intre în compartiment motivând care rămâne pe coridor “cu bărbații”. Acesta, ignorând sfatul unui tânăr, scoate capul pe fereastră, iar vântul îi zboară pălăria în panglica căreia Tanti Mița îi prinsese biletul.
Pățania lui are urmări nu tocmai plăcute pentru femei care se văd nevoite să plătească biletul plus o amendă. În zadar acestea încearcă să-l înduplece pe conductor, strădania lor rămâne fără ecou. După un șir de mici peripeții, totul culminează cu atracția irezistibilă față de mașina cu mâner din colțul culoarului. Goe trage semnalul de alarmă provocând oprirea brutală a trenului. Conductorii nu reușesc să identifice pe făptaș, deoarece mam’mare și puișorul s-au retras în compartiment unde se prefac că dorm.
Deznodământul îl constituie sosirea la București. Doamnele urcă bucuroase în trăsură cu dl Goe și poruncesc birjarului să pornească:
“La Bulivar, birjar! La Bulivar!…”
Vezi SURSE
No Comments Yet