de Dumitru HÎNCU

Martha Bibescu- intrigă fără iubire, Piesă jucată în culise, este o filă de istorie, o lecție de viață scrisă cu meticulozitatea arhivarului, pe care aș recomanda-o, în primul rând tinerei generații care ar trebui să-și dorească să învețe să se plaseze corect în a înțelege vâltoarea evenimentelor trecute și viitoare. Cu alte cuvinte, înveți din trecut ca să înțelegi în viitor.

Cartea prezintă un episod din viața Marthei Bibescu corect descifrat grație schimbului de scrisori cu personaje-cheie ale vremii, precum prințul moștenitor, Kronprinz, în pofida intrigilor, speculațiilor și interpretărilor voit răutăcioase ale detractorilor săi. 

Martha Bibescu, o minte strălucită, un reper de cultură, un caracter demn și de o moralitate impecabilă, care ar fi putut foarte bine fi și un diplomat eminent, desigur că a stârnit invidii, patimi și aversiuni între competitoarele vremii.

Atacuri lașe, minciuni, dezinformări, manipulări, pe scurt, și atunci ca și acum, doar că prin mijloace ceva mai empirice, însă la fel de virulente. Mie, cel puțin, parcurgând acest volum, mi s-au confirmat două lucruri pe care le-am înțeles mai de mult, și anume: primul, că trebuie să-ți calculezi la miime fiecare alegere în viață, toată viața, iar al doilea, că oricât de bine ai face-o, ceva-ceva tot se găsește de speculat de către „binevoitori”, la un anumit moment dat. Însă asta nu trebuie să dezarmeze, ci dimpotrivă. Citiți, citiți cât mai mult! Dacă se poate, citiți tot.