
Un volum care, fără a se pretinde un manual de curs, este recomandabil tuturor celor ce aspiră să pătrundă dincolo de informaţia oficială, dar şi profesioniştilor în branşă. Fost element din interiorul sistemului (1986-2008), ofiţer activ al MapN, specialist în operaţiuni psihologice şi relaţii publice – PSY OPS și INFO OPS – participant la misiuni internaționale în Albania (1997, Kosovo – KFOR/ Pristina 2003 – 2004, Afganistan/ ISAF 2008), col. (rez.) Călin Hentea oferă o nouă perspectivă asupra conceptului, în condițiile în care abuzul de propagandă practicat de regimurile totalitare de stânga (comunismul, socialismul) sau de dreapta/ extremă-dreapta (nazismul, fascismul, legionarismul) au condus la demonetizarea acestuia.
Fără a considera că militează pentru reabilitarea noțiunii de propagandă, autorul subliniază cu o precizie aproape chirurgicală, puternic argumentat, necesitatea, indispensabilitatea chiar, a rolului acesteia de multiplicator de forță al operațiunilor informaționale. Totodată, punctează vulnerabilitățile în materie în cadrul misiunilor militare internaționale/ multinaționale, cu accent pe birocrația excesivă, procedurile confuze ori neadaptate la realitățile din teren și nu în ultimul rând pe frecventele orgolii – intrinseci ori hegemonice – atât ale militarilor implicați în cât și ale celor din eșaloanele de comandă.
Puternic documentat, volumul prezintă detaliat exemple concrete de propagandă aplicată în diferite etape/ contexte istorice, în întreaga lume, inclusiv un glosar de termeni și definiții din sfera propagandei, a cenzurii, a comunicării publice de influențare a operațiilor psihologice și informaționale, exemplificate prin ilustrații reproduse după cărți poștale originale aflate în colecția personală a autorului.
În speranța că v-a captat atenția, nu uitați că:
„A pune în ordine conceptele fundamentale ale vieții, nu este o chestiune de pedanterie, ci un mod de a face periodic curat în ograda minții și a vieții tale”, Gabriel Liiceanu – Despre ură
Editura Paralela 45, 2008
Colecția TOTAL, coordonată de Constantin Dumitru