Multe dintre ideile ce apar în partea a doua a Scrisorii III se regăsesc în articolele scrise de poet în perioada în care era redactor la ziarul Timpul, alături de I.L. Caragiale și I. Slavici.
Fragmentul reprodus mai jos face parte dintr-un articol publicat în decembrie 1877 și explică critica vehementă a lui Eminescu împotriva clasei politice din perioada respectivă, în special împotriva Partidului Liberal care se afla atunci la putere.
Și astfel mii de oameni râvnesc în țara aceasta să capete avere și onori pe calea statului sau cel puțin să trăiască de la dânsul. Prin ideea curat negativă a libertăței care nu însemnează nicăieri alta decât să nu fiu oprit de a munci, adică de a produce bunuri reale, liberalii din România au ajuns la ideea pozitivă că libertatea trebuie să le dea și de mâncare și încălțăminte și lux și tot ce le poftește inima, iar clasele muncitoare?Pe apa sâmbetei să meargă! După voi potopul. Cât lumea n-avem să trăim, nu-i așa? Cât vom trăi să ne curgă laptele în păsat… După aceea, bun e Dumnezeu și va avea grijă de clasele pe care le sărăcim și le stoarcem. Acesta este liberalismul la noi în țară.
No Comments Yet