DEFINIȚIE: Pronumele care ține locul unui lucru sau unei persoane într-o întrebare la care se poate răspunde cu un substantiv sau cu un pronume se numește p r o n u m e i n t e r o g a t i v.
Cine a fost la telefon?
Ce te doare?
Pe cine ai întâlnit?
Ale cui sunt cărțile?
OBSERVAȚII!!! Pronumele interogativ se folosește mai ales în propoziție şi
doar în propoziții interogative.
FORME: pronumele interogativ are forme identice pentru singular și plural, masculin, feminin, neutru.
N cine? ce?
G (al, a, ai, ale) cui? –
D cui? –
Ac pe cine? ce?
(cu, de, la etc) cine? (cu, de, la etc) ce?
ADJECTIVUL PRONOMINAL INTEROGATIV
Pronumele interogativ are valoarea de adjectiv pronominal atunci când determină un substantiv cu care se acordă în gen, număr și caz. Are funcția sintactică de a t r i b u t a d j e c t i v a l
Care carte îți place?
Câți ani ai?
OBSERVAȚII
- Prin introducerea propoziției interogative în frază, pronumele și adjectivele interogative devin cuvinte de legătură între două propoziții. De aceea, aceste pronume se mai numesc și pronume relative interogative sau adjective relative interogative.
Eu te întreb ce ai citit astăzi?
Ce – CD, exprimat prin pronume relativ interogativ
- Propozițiile interogative introduse în frază se numesc propoziții interogative indirecte spre deosebire de propozițiile interogative independente numite interogative directe.
Uite ca am citit un text foarte interesant prezentat intr-un mod dificil de gasit in netul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!
Dacă articolul vi s-a părut util, ne bucurăm foarte mult. Exact aceasta a fost intenția noastră: o abordare diferită a problematicii, care să-i ajute pe cei interesați. În ceea ce privește ora, aceasta este… cât doriți să fie. Dar nu prea târziu!!!