Tabloul este o creație a pictorului român Nicolae Grigorescu și a fost realizat în timpul Războiului de Independență, din 1877. Portretul santinelei reprezintă un bărbat dârz,  îmbrăcat în manta militară. Trăsăturile sale sunt cele ale unui țăran autentic, reprezentat în mijlocul naturii, subliniind legătura puternică dintre țăran și pământul pe care este pregătit să-l ude cu sângele lui.

Privirea sa pătrunzătoare pare să străpungă dușmanii. Santinela este surprinsă în timp ce patrulează cu pușca pe umăr. Figura lui parcă spune „Nu te apropia de țara mea! Am să mi-o apăr cu prețul vieții”.

Paleta cromatică este destul de restrânsă, predominând culorile ocru, maro și bej, singurele nuanțe ce sparg monotonia fiind albastru gri al cerului și verdele ierbii. Uniforma lui este redată în culori pământului, arătând osmoza țăranului cu glia străbună, iar peisajul luminos scoate figura santinelei în evidență ca o aură. Cușma seamănă cu cele dacice, amintind de originea nobilă a poporului român – măreții daci.

Tabloul impresionează  în mod deosebit prin figura serioasă a santinelei şi statura sa impozantă dar şi prin atenţia pictorului către detaliu.